Quines malalties va patir?
Benigno, que combina en sí mismo el laureado dos oficinas y Tesorero, como su nombre lo indica, el semblante benigno y sin comprar viagra comprar embargo alegre.
Respecte de les malalties que va partir el rei Pere al llarg de la seva vida, caldria dir que són de diversa natura. De jove devia patir algun procés no específic relacionat amb algun problema de salut o malnutrició que quedà enregistrat a les dents. La identificació d’hipoplàsies constitueix, però, un indicatiu inespecífic, per la qual cosa no es pot precisar què les va causar, però sí quan: durant la formació de les corones de les dents afectades, és a dir entre els sis i els dotze anys.
En relació amb la salut dental, cal dir que la generalització dels cúmuls de càlcul i retrocés alveolar són aspectes indicatius d’una poca o pobre higiene dental comparats amb els estàndards actuals. S’observen dipòsits generalitzats de tosca dental tant a les dents superiors com a les inferiors i retrocés alveolar, causat per una gingivitis i posterior periodontitis, relacionats segurament amb els dipòsits de tosca.
Tot i això, la salut dental del rei era bastant bona, si la comparem amb les denticions de l’època. Se sap que a l’edat mitjana la gent practicava certa higiene oral mitjançant la neteja amb orina i l’ús d’escuradents, encara que en aquest cas no tenim evidències de cap d’aquestes pràctiques.
Pel que fa als ossos, s’han trobat algunes patologies, com la cavitat provocada per un probable meningioma en el temporal dret. Es tracta d’un tumor cerebral benigne de les meninges, de creixement lent. És sens dubte el tumor primari més comú del sistema nerviós central i acostuma a aparèixer a una edat mitjana. Probablement era asimptomàtic, com avui en dia, que acostuma a ser una troballa radiològica.
Pel que fa les alteracions articulars, aquestes es concentren en les caretes articulars de les vèrtebres altes i costelles. Tot i que no es tracta de modificacions gaire greus, és interessant que no es dóna en totes les vèrtebres i costelles. Aquesta posició és indicativa d’un esforç superior en aquesta zona que implica una elevació de les costelles, la qual cosa es pot relacionar, entre d’altres, amb el domini de les regnes del cavall.
El cos del rei conservava gran part dels teixits tous dessecats: pulmons, cor, fetge i budells, un fet poc habitual en els estudis antropològics.
L’anàlisi histològica d’aquests teixits ha permès identificar calcificacions en els pulmons, que són indicatives d’una malaltia inflamatòria i infecciosa pulmonar. No es pot precisar, però, de quina malaltia es tracta. Tot i així, una de les malalties freqüents i que entra dins del quadre de possibles etiologies de les alteracions indicades és la tuberculosi.
Per aquesta raó, es va portar a terme una anàlisi molecular a fi de determinar l’eventual presència de Mycobacterium tuberculosi, l’agent infecciós implicat en la malaltia. El resultat de la prova paleomicrobiològica no va ser, però, concloent en cap sentit, ja que no es va amplificar el segment de l’ADN del bacteri analitzat. L’anàlisi doncs no afirma, però tampoc desmenteix, la malaltia.
Cal també remarcar que l’estudi de microrestes ha evidenciat, a l’alçada del coxal, la presència d’un ou del paràsit intestinal conegut com a Trichuris trichura, que s’adquireix a través d’aliments o aigües contaminades. La seva presència no indica de per si una malaltia greu, ja que pot ser totalment asimptomàtic, però si la càrrega de paràsits fos elevada, els seus símptomes podrien anar des de diarrees o anèmies fins a apendicitis. En aquest cas, només s’ha trobat un ou del paràsit i no hi ha cap evidencia que pugui fer pensar en una forta càrrega, ni tan sols que haguessin iniciat el seu cicle biològic en el cos del rei.